3 cărți boost pentru sănătatea mintală

Am de mult timp acest articol în minte și m-am gândit că te-ar ajuta dacă l-aș împărtăși fix în perioada aceasta în care poți profita de reducerile de Black Friday, cel puțin la Cărturești. Toate cărțile de pe stoc au suuuper reduceri, iar vestea bună este că toate 3 cărțile sunt pe stoc la ei!

O să îți povestesc pe scurt de ce aceste 3 cărți, când în lumea aceasta există atât de multe cărți și de psihologie sau dezvoltare personală. Consider că întotdeauna este un pas bun să știi de unde începi și mai cred, cu convingere chiar, că deși suntem atât de diferiți, avem totuși un numitor comun: dorința de a fi bine cu noi și cu cei din jur. Și, mai mult, cu toții avem nevoie de a găsi un sens al vieții, ne dorim să fim iubiți pe limba noastră și să înțelegem cam despre ce e viața aceasta, nu-i așa?

Sunt singurele cărți pe care le recomand? Sigur că nu! Sunt cărțile care ți-ar putea schimba viața? Poate că nu. Însă, ar putea să schimbe modul în care te raportezi la tine și la cei dragi? Sigur că da! Înseamnă asta că există, cel puțin o șansă (chiar trei, dacă suntem obiectivi!), să îți schimbi viața? Categoric da!

Prima carte despre care vreau să-ți povestesc este o carte pe care am citit-o în urmă cu foarte mulți ani și care a “călătorit” prin cercul meu de prieteni și chiar și prin rândul clienților mei. Cele 5 limbaje ale iubirii, de Gary Chapman, este un fel de “manual” de care ar fi avut nevoie fiecare părinte, ca să creștem într-o lume conștientă de propriile nevoi și sinceră față de ce avem și ce nu avem nevoie.

În cei peste 30 de ani în calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a ajuns la concluzia că “vorbim” diferite limbaje ale iubirii, așa că el a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile şi contactul fizic. Cartea le abordează pe fiecare în parte, cât mai accesibil și chiar cu umor. Cartea este pentru tine dacă vrei să înveți mai multe despre limbajul tău al iubirii și al partenerului tău (ai și mici exerciții în carte). Așadar, dacă te-ai hotărât să te înțelegi mai bine, fie că te afli într-o relație de cuplu, fie tocmai te-ai despărțit ori chiar vrei să te “pregătești” pentru următoarea relație, eu cred cu tărie că această carte îți poate salva timp și energie! 🙂

Ţelul iubirii nu este să obţii ceea ce doreşti, ci să faci ceva spre binele celui pe care îl iubeşti. Realitatea este că, atunci când suntem aprobaţi, suntem şi mult mai motivaţi să reacţionăm pozitiv.

Gary Chapman

A doua carte pe care ți-o recomand din toată inima este Omul în căutarea sensului vieții. Autorul cărții, Viktor E. Frankl, a fost professor de neurologie și psihiatrie la University of Vienna Medical School până la finalul vieții, în anul 1997. La baza cărții, ca inspirație (dacă pot spune așa) este experiența lui din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost închis timp de trei ani în lagărul nazist de la Auschwitz.

Vei găsi în care cumva cea mai intimă perspectivă asupra înțelegerii omului în situații de limită, în care cumva acceptă ceea ce i se întâmplă și în final, găsește sens în ceea ce trăiește. E musai să citești această carte dacă și ție-ți apare gândul “La ce bun?” sau “Oare despre ce e viața?”. E pentru tine dacă ai trecut prin situații extrem de dureroase și ai ieșit bine de acolo, iar acum vrei să înțelegi mai bine anumite dinamici ale psihicului uman.

În cele din urmă, omul nu trebuie să întrebe care este sensul vieții, ci să recunoască că el este cel întrebat. Pe scurt, fiecare om este chestionat de viață, iar la întrebările vieții se răspunde cu răspunsurile propriei vieți; a vieții căruia individul îi poate răspunde doar prin asumarea responsabilității. Logoterapia consideră că esența existenței umane este responsabilitatea.

Viktor E. Frankl

A treia carte este cea scrisă de Alain de Botton, intitulată simplu “O educație emoțională” și este o lectură obligatori pentru orice adult pentru care e important să aibă o relație autentică cu sine. E o carte care îți reamintește faptul că oricât de diferiți am fi, ne confruntăm cam cu aceiași demoni (așa cum scriam și mai sus). E o carte accesibilă pentru că de Botton reușește să transpună concepte greu de digerat într-un mod cât mai ușor. Cartea subliniază faptul că toți ne dorim să fim auziți, înțeleși și să ne conectăm cu cei din jur. Aduce mai multă claritate despre faptul că, până la urmă, toți avem într-o oarecare măsură neliniști, anxietate, frici și suferințe și că dacă am putea, am fugi de ele, însă nu prea știm cum să facem asta. Practic, cartea face parte din colecția “The School of Life” (Școala vieții) care abordează o serie de probleme ale vieții, printre care sănătatea mintală, banii, cariera, tehnologia și nevoia de a schimba lumea.

“O persoană inteligentă emoțional știe că iubirea este o calitate, nu un sentiment, și că presupune încredere, vulnerabilitate, generozitate, umor și înțelegere sexuală. O persoană inteligentă emoțional își alocă timpul necesar pentru a își da seama ce îi conferă sens vieții sale profesionale și are încrederea și tenacitatea de a încerca să găsească un echilibru între prioritățile sale interioare și solicitările venite din partea lumii exterioare. O persoană inteligentă emoțional știe să spere și să fie recunoscătoare și, în același timp, să rămână fermă în fața structurii esențialmente tragice a existenței.

Alain de Botton

Mâine e Black Friday și îți spun din inimă, cărțile merită atenția ta oricând pe parcursul anului, însă portofelul tău sigur se va bucura de aceste reduceri pentru că, de ce nu, îți rămâne un buget și mai mare pentru mai multe cărți! 😀

Dacă vrei să ne conectăm, mă găsești pe Insta.

Cu drag,

rox

Click pe bannerul de mai jos pentru a te bucura de reducerile de pe carturesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.