Inspiră și …fii inspirat!

Avem un trup pe care ne sprijinim, mai cu grijă, mai fără, emoții, sentimente, trăiri. Uneori îl luăm ca atare – uităm că și o mașină are nevoie de inspecția tehnică periodică, grăbiți către nimeni și nicăieri, în fuga noastră de prezent către viitor. Ideea aceasta mă duce cu gândul la ˆnu da vrabia din mână, pe cioara de pe gard“. Doar că aici “vrabia” este prezentul, iar “cioara” viitorul.

Oare atunci și acolo nu este construit pas cu pas din acum și aici? Acel întotdeauna pe care-l luăm ca o garanție nu este oare strecurat printre clipele de moment? Când vrei să construiești o casă nu începi cu acoperișul – ce l-ar susține? La fel se-ntâmplă și cu viitorul: se construiește cu fiecare clipă a prezentului și cu implicarea noastră activă, conștientă.

A lua o pauză este adesea asociată cu a înceta să mai facem lucruri sănătoase – de parcă acest lucru ne-ar chinui: un mic răsfăț cu un mare hamburger, o noapte nedormită, o ieșire într-o cafenea cu mult fum și lenevit câteva zile, fără mișcare. “A lua o pauză” pentru mine înseamnă să îți îndrepți atenția către tine, să îți oferi timp și spațiu, să îți răsfeți mintea și trupul cu lucruri de calitate – cărți, ceaiuri, masaj, alimentație sănătoasă și porții potrivite, exerciții de respirație, sport. Cu alte cuvinte, o detoxifiere generală – la nivel fizic și mental.

Atunci când faci ceva pentru tine și nu împotriva ta se activează un mecanism complex – dobândești încredere în propria persoană și dezvolți o anumită loialitate care te invită la consecvență și perseverență. Și apoi, vinovăția are altă formă: în loc să te simți vinovat pentru că nu faci, te vei simți vinovat dacă nu faci, adică …apare motivația intrinsecă și determinarea; astfel ia naștere angajamentul cu alegerea făcută.

Corpul nostru este nu doar sediul alimentelor pe care le trăim, ci și al emoțiilor pe care le consumăm. Așadar, are nevoie de o supapă atât la nivel fizic, cât și mental. Pentru partea fizică, organismul nostru se ocupă în mod automat de eliminarea toxinelor și a alimentelor digerate – imaginează-ți situația în care ai fi constipat timp de 3 luni (ai mai fi exista?), însă la nivel mental este necesar de autodisciplină, de antrenament, de voințărespirația este involuntară, căci dacă ar fi voluntară, câte trupuri minți n-ar uita să o facă? Însă respirația la nivel mental, nu este deloc vitală, însă este impetuos necesară și benefică. Dacă respirăm pentru a elimina reziduurile din plămâni, la fel de bine putem considera o stare de tensiune un reziduu, gata să ne acapareze energia și disponibilitatea pentru ceea ce ne place să facem și avem nevoie de o metodă pentru a o elimina.

Până la urmă cine este 100% din timp alături de tine pentru a-ți cunoaște nevoile și dorințele? Am o veste bună și una rea – voi începe cu cea rea – doar tu, iar cea bună – TU. Așadar, corpul pe care-ți sprijini nu doar scheletul, mușchii și creierul, poartă cu el și emoțiile tale, grijile tale, așa că atunci când faci un peeling, ia și niste mental floss pentru a-ți curăța mintea de cele întâmplate peste zi, peste lună, peste …viață.

Temă: dimineața (3 minute) – exercițiu de respirație – inspiri pe 1,2,3, expiri pe 1,2,3,4,5 (cât mai prelung) și provocare alege-ți un interval de 2 ore într-o zi în care să nu vorbești (poți scrie în schimb dacă dorești să comunici neapărat), interval în care să fii atent la trăirile tale, la modul în care trăiești tăcerea, cât de confortabil te simți și cum confrunți persoanele care te provoacă să vorbești – în acest timp să păstrezi în minte că este un exercițiu de self-respect și de timp oferit de tine …ție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.