Cum să-ți protejezi sănătatea mintală în timpul sărbătorilor de Paște

O dată cu venirea sărbătorilor de Paște, atmosfera festivă poate fi însoțită, pe lângă bucurie, și de stres și anxietate pentru mulți dintre noi. De la presiunea socială și așteptările ridicate până la schimbările rutinei și chiar relațiile tensionate, perioada sărbătorilor poate fi dificilă pentru sănătatea noastră mintală. Totuși, există câteva strategii simple pe care le poți integra perioada aceasta pentru a-ți proteja și menține echilibrul mental în timpul acestor sărbători și să revii cu bine la rutina ta, imediat după ce acestea se încheie.

1. Stabilește așteptări realiste

Unul dintre cei mai mari factori de stres în timpul sărbătorilor este presiunea de a crea experiențe perfecte sau de a satisface așteptările altora. În loc să te lași copleșit de idealuri nerealiste, încearcă să-ți stabilești așteptări realiste și să îți amintești că nu există o sărbătoare perfectă. De fapt, ce este cu adevărat perfect? Așdar, concentrează-te pe bucuria micilor momente și nu te simți vinovat dacă lucrurile nu merg întotdeauna conform planului.

2. Planifică-ți timpul și bugetul

Claritatea și limitele sănătoase, te vor salva de cele mai multe ori, în orice situație! Organizarea timpului și a resurselor financiare poate reduce mult stresul asociat sărbătorilor. Stabilește un buget pentru cadouri și alte cheltuieli și încearcă să te ții de el – dacă întâmpini dificultăți, îți recomand cu mare drag și încredere comunitatea Banometru (au multe resurse gratuite!). De asemenea, planifică-ți activitățile și prioritățile în avans pentru a evita aglomerația și presiunea ultimului moment, asociat cel mai des cu sentimentul de frustrare.

3. Găsește timp pentru relaxare

Pare paradoxal, nu-i așa? Cum adică să găsești timp pentru relaxare în timpul unei sărbători? În mijlocul agitației sărbătorilor, uităm adesea să ne acordăm timp pentru relaxare și odihnă. Te va ajuta să practici tehnici de respirație profundă, meditație sau yoga pentru a-ți calma mintea și a-ți relaxa corpul (tensiunile se cuibăresc prin mușchii noștri și ne dau dureri de cap – migrene, dureri la nivel cervical sau toracal, apare chiar și dificultatea de a respira). Mai mult, găsește activități care îți aduc bucurie și te ajută să te eliberezi de stresul acumulat.

4. Stabilește limite sănătoase

Fii deschis (adică, sincer!) cu cei din jur despre nevoile și limitele tale. Nu te simți obligat să participi la toate evenimentele sau să satisfaci toate cererile – mai ales dacă sărbătorile în familie înseamnă mai multe case, familii. Tu ești unul singur și nu e nevoie ca doar tu să te adaptezi. Învață să spui nu atunci când simți că te copleșește (aș spune chiar înainte de a simți asta) și acordă-ți permisiunea de a pune pe primul loc propria bunăstare.

5. Menține conexiunile sociale

Deși este important să-ți protejezi timpul și energia, nu te izola complet. Menținerea legăturilor sociale și petrecerea timpului cu cei dragi poate fi o sursă de susținere și bucurie în timpul sărbătorilor. Alege să fii în compania persoanelor care te fac să te simți bine și te susțin emoțional.

6. Fii blând cu tine însuți

În cele din urmă, amintește-ți că este perfect în regulă să ai zile mai puțin bune sau să te simți copleșit în timpul sărbătorilor. Fii blând cu tine însuți și acordă-ți timpul și compasiunea de care ai nevoie. Nu ezita să ceri ajutorul unui prieten sau chiar a unui specialist dacă simți că nu poți face față singur.

Sărbătorile de Paște pot fi o perioadă minunată de conectare și bucurie, dar și o provocare pentru sănătatea noastră psihică. Cu o atitudine asumată, cu alegeri deliberate și câteva strategii simple, poți petrece aceste momente cu mai puțin stres și o stare de spirit mai bună. Amintește-ți să îți acorzi timpul și atenția de care ai nevoie și să te bucuri de fiecare moment alături de cei dragi.

Cu gând blând,

r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.