Împletit și …fericit

Pasiune …împletit (ă).

Împletit și …fericit? DA! 

Ruxandra este de profesie psiholog, iar de curând se ocupă cu drag de proiectul #împleteštemã. Dornici să cunoaștem oameni pasionați de ceea ce fac și să aflăm poveștile din spatele …părului împletit, ne-am hotărât să o invităm pe Ruxandra la noi și să ne bucurăm de priceperea ei, apoi să vă împărtășim parcursul ei. Ce este psihologia dacă nu lucrul cu oamenii și empatie? Iar noi considerăm că pasiunea Ruxandrei pentru împletit are un numitor comun cu psihologia, așa că o să o descoperim adresându-i câteva întrebări pentru a rezolva această ecuație.

Pe Ruxandra o știm indirect de la Roxana, fiind colege în cadrul programului de master Psihotraumatologie și asistare psihologică, iar direct, chiar acum de la ea, în cadrul unui mini-interviu.

Asteri: În 3 cuvinte cine și ce ești?

Ruxandra: Zâmbitoare, bla-bla-bla, creativă și …mai bine să spună ceilalți despre mine.

Asteri: Dacă ar trebui să începi prin a ne povesti tu ceva despre tine…

Ruxandra: Ziua mea începe dimineața devreme și niciodată nu știu când se termină, îmi place să fac lucruri în continuu …mi-e frică de momentul în care nu o să fac ceva. În primul an de facultate mi-am făcut un plan de viață pe 10 ani care sună astfel: să lucrez într-o grădiniță, să am un cabinet individual de terapie și să am o florărie (șșșșșt: și să am 5 copii). În anul 3, m-a sunat o prietenă și m-a întrebat dacă vreau să lucrez într-un centru, iar acum lucrez la psiholog-educator la Aurora.

Asteri: Începuturile cu psihologia?

Ruxandra: Totul a început cu fratele meu, deși atunci nu consideram astfel. El are un handicap fizic și acum lucrez cu copii cu handicap sever. La început voiam să studiez design interior, dar după 1 an de meditații și negocieri cu geometria descriptivă, am ales psihologia.

Asteri: Cum s-a împletit …părul cu psihologia?

Ruxandra: Are legătură cu lucrul cu oamenii și necesită multă răbdare. E ciudat, nu întreb oamenii cum să le fac părul, de cele mai multe ori le place, iar dacă nu le place îl despletim și îl facem din nou (zâmbește). Clar, e ceva acolo. Pentru mine e un moment de liniște și sunt eu cu mine, exprim ceva din interior prin asta. Habar n-am unde și cum am învățat să împletesc, dar bunica îmi făcea multe codițe când eram mică. Am început cu spic, apoi epoca Sean Paul, după care primul client  a fost vărul meu. Am continuat împletind prietene. Mi se pare ceva interesant, să se lase omul pe mâna ta și să aibă încredere că o să iasă ceva frumos. Cred că rezultatul final are legătură și cu oamenii pe care-i împletești.

Asteri: Ești un om colorat inside-out, dar pentru că avem acces doar la partea out, spune-ne tu ce „găzduiești” în interior?

Ruxandra: Ce-mi vine acum în minte… la un moment dat în terapie, am făcut un test – cubul și în interior era o floare. Insight: ia uite, vreau și o florărie (râde)! Aș putea să aleg o floare pentru interior – flori de cireș. Le știi? Alea mici, albe? Noi ne-am documentat pentru că suntem pasionați de simboluri și vă șoptim că florile de cireș reprezintă dragostea în cultura chineză, anunță venirea primăverii și simbolizează frumusețea în cultura japoneză.

Asteri: Am surprins un citat pe wallpaper-ul telefonului tău, ce reprezintă?

Ruxandra: Da – Courage, dear heart – C.S. Lewis, asta îmi dă forța să merg mereu și să nu mă opresc – mi se pare că e iubire și putere deopotrivă.

 

Mulțumim Ruxandra pentru prezență, împletituri și zâmbete!

 

P.S.: Dacă podoaba ta capilară rezonează cu tot ceea ce ți-am povestit despre Ruxandra,

atunci o poți găsi pentru împletituri

cu drag și spor pe Facebook și Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.