Junk food, junk love, junk sex

To junk în limba engleză înseamnă a arunca la gunoi”, iar asocierile lui junk cu alte cuvinte are conotații negative.

Wikipedia ne informează că junk food ”definește alimentația cu o valoare nutritivă foarte mică, însă bogată în calorii, grăsimi, sare și zahăr.”

Comportamentul nostru alimentar se află în strânsă legătură cu alte comportamente care ne afectează, mai mult sau mai puțin, stilul de viață. Alimentația ne îmbunătățește sau dimpotrivă ne înrăutățește starea de sănătate, contribuie la tonusul nostru fizic și psihic.

Într-o societate în care evoluția este grăbită de tehnologie, iar oamenii sunt pe fugă, adesea fără să știe încotro și de ce, pare că orice alegere care presupune mai puțin timp, mai puțină energie și mai puțin efort, este la îndemână. Confortul își spune cuvântul într-o viață sufocată de opțiuni și de timp.

Privind ființa umană într-o manieră globală, o putem considera 3 în 1: trup, minte și suflet. Dacă alimentația își lasă amprentele mai întâi în și pe trup, în primul rând, este necesar să avem în vedere că orice consumăm lasă urme și în minte, îndrăznesc să spun chiar și în suflet.

De fapt, termenul de junk sau fast, ne ajută să nu fim în contact cu nevoile și emoțiile nostre. Cum? De exemplu: ne este foame, optăm pentru junk food – gata preparată, imediat disponibilă și un stomac plin cât ai zice hamburger – sau poate chiar mai repede, căci acest cuvânt este mai lung decât procesul în sine.

Dacă merg mai departe, aceeași atitudine o adoptăm și cu oamenii. Îi înfulecăm. Fie că este vorba de dragoste, fie că este vorba de sex. De ce? Pentru că este mai ușor să înghiți fără să digeri și fără să te gândești la o conduită sanogenă pe termen lung. Făcând astăzi ceva pentru viitor implică determinare, perseverență, consecvență, motivație și angajament – indiferent de factorii interni sau externi, sprijinindu-te doar pe ființa ta, fără alte cârje emoționale sau umane. Și evident, rezultatele uneori întârzie să apară, iar noi suntem nerăbdători – cum atlfel, dacă toată viața am trăit pe fast-forward, iar acum e necesar să ne privim din anumite unghiuri chiar pe slow motion? Este greu, dar uneori confundăm greu cu imposibil.

Mintea poate fi intoxicată cu diverse programe tv, filme, cărți, reviste, articole. Violență, umor care nu reușește să stimuleze mintea în niciun fel, ci doar să o gâdile.

Sufletul poate fi intoxicat chiar cu diverse patternuri, relații. Cum ar fi să fii în contact cu ceea ce simți? Fără să mănânci doar pentru a te sătura, pentru acel sentiment de sațietate pe moment, ba chiar balonare ori sufocare? Cum ar fi să privești mâncarea pe care o mănânci și nu un film cu bătăi? Să respiri constant și … corect? Știi să faci toate aceste lucruri, culmea, naturale de altfel?

Ajungem să ne educăm să reacționăm în mod natural de altfel, pentru că naturalul nostru l-am pierdut demult, speriați de angajamentul cu un lifestyle sănătos.

Cum ar fi să fii în contact cu trupul tău, în timp ce faci dragoste, nu doar cu mintea ta? Cu fanteziile tale. Să fii acolo cu tine și cu cealaltă persoană? Cu fiecare emoție, tremur, să îți accepți roșeața din obraji. Să accepți fiecare emoție care îți străbate corpul, să lași deoparte gândurile care vin să-ți spună ce e bine și ce nu. Să pui mintea pe off și să îi dai sufletulul play, în ritmul său. Să lași inima să bată fără gânduri asociate, ea își face treaba bine, mai ales fără intervenția minții.

Ce au oare în comun junk food, junk love și junk sex? Afecțiunile cardiace, te-ai gândit vreodată la acest aspect?

Revin, dacă to junk înseamnă a arunca la gunoi, atunci corpul, mintea și sufletul tău care primesc această hrană, fie ea de natură alimentară, mentală sau sexuală …ce sunt? Parcă trupul ar trebui să fie templul sufletului, nu pubelă, nu-i așa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.