Comunitatea Laughter Yoga din România

Ce este Laughter Yoga?

Numele conceptului derivă de la tehnicile de respirație din Yoga (pranayama) și exercițiile de râs (laughter).
Această combinație ne ajută să ne bucurăm de multe beneficii – mărind aportul de oxigen în corp și întărind sistemul imunitar. Cel mai bun „aspect” al râsului este tocmai faptul că nu avem nevoie de un motiv pentru a râde.
LY Club – ai un spațiu securizat în care te poți bucura alături de alți oameni.
Clubul de LY oferă un spațiu în care barierele mentale (convingerile limitative) pot fi dizolvate, iar inhibiția poate fi redusă cât mai mult!
Doctorul Madan Kataria din Mumbai, India a lansat primul club de LY din lume într-un parc, în anul 1995, alături de 5 oameni.


Astăzi, LY a devenit un fenomen global cu peste 10.000 de Cluburi Sociale LY, aproximativ în 70 de țări (pe toate continentele), iar dacă mergi în vacanță, este aproape imposibil să nu găsești un club sau cel puțin o persoană din comunitate cu care să nu te poți vedea la un pahar de …râs!

Din octombrie 2011, există și primul LY Club din România.

Ce este un facilitator de sesiuni Laughter Yoga? 

LEADER – facilitează sesiuni (gratuite/plătite), fără competența de a forma profesioniști în domeniul Laughter Yoga.

TEACHER – facilitează sesiuni (gratuite/plătite), având competența de a forma Laughter Yoga Leader.

MASTER – facilitează sesiuni (gratuite/plătite), având competența de a forma Laughter Yoga Teacher.

Cum a apărut în România?

Pe scurt, Roxana a aflat despre instrument și a hotărât că ar vrea să implementeze nu doar în viața ei, dar și în a comunității din România. Povestea ei (în limba engleză) este de găsit pe site-ul LY Internațional – https://laughteryoga.org/project/roxana-badea-romania/.

Cum arată astăzi comunitatea Laughter Yoga?

În luna octombrie 2011 când a fondat clubul din București, Roxana Badea era singurul LY teacher activ din țară, informație relevantă doar pentru a înțelege cum a evoluat și s-a răspândit până astăzi instrumentul în România, mai ales că focusul Roxanei nu a fost 100% pe acest instrument, ea lucrând ca psiholog și trainer, dar ocupându-se și de administrarea centrului asteri.

Astăzi, august 2017, locurile la sesiunile de practică se epuizează chiar și într-o oră, interesul este mult mai mare și reușim să avem alături de noi chiar și 18 persoane (sala nu ne permite un număr mai mare), din care majoritatea nu a mai participat la o sesiune de LY, ci doar a citit sau a vizionat filme despre LY.

În iunie 2017, Roxana a participat timp de 3 zile la Prima Conferință Globală de Laughter Yoga, organizată în Frankfurt, Germania. În prezent, mai este un LY teacher (format de Richard Romagnoli, Italia) care organizează evenimente în România și o comunitate de 25 LY leaderi, formați chiar de Roxana și recunoscuți de Dr. Kataria, fondator LY International (www.laughteryoga.org). Există deja câteva cluburi active (Radu Constantin, Dana & Florentina Oprea, Mihaela Iordache și Cristina Petrescu), iar pe parcursul anilor, am avut plăcerea de a lucra cu oameni din București, Cluj, Râmnicu Sărat, Constanța, Slatina, Odobești, Bacău și …Beijing.

Cluburile active ale LY Leaderilor formați de Roxana sunt de găsit pe Facebook (activitate în București):

Ce ne propunem pe viitor?

În februarie 2018, am invitat un LY Master Trainer, Thomas Topolanek (Austria), pentru a facilita primul training de formare LY Teacher, din România. Trainingul va fi în limba engleză și tradus în română, iar ca participanți, ne așteptăm la un grup multicultural. Detalii despre Thomas și eveniment: http://www.asteri.ro/interviewinterviu-thomas-topolanek. Roxana îți dorește ca în viitor să fie o comunitate cât mai puternică, bazată pe colaborare și susținere, motiv pentru care l-a invitat pe Thomas să formeze și alți Laughter Yoga Teacher care să contribuie la creșterea comunității LY din România. De asemenea, Roxana organizează cu o frecvență anuală training de formare Laughter Yoga Leader (durată 2 zile, cost 825 lei), iar participanții doritori sunt invitați înainte de confirmarea înscrierii la o discuție face2face cu Roxana pentru a înțelege motivația acestora și a înțelege dacă abordarea ei sunt potrivite pentru a face împreună acest pas.

Întrebări?

Ne găsești la haha@laughteryoga.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.