Ce este Sandplay Therapy?

Ce înseamnă Terapia prin Jocul cu nisip (Sandplay Therapy)?

Clientul creează o imagine 3D compusă din nisip, apă și miniaturi (din toate aspectele vieții cotidiene și de basm). Creația simbolică a clientului permite proceselor psihice să devină vizibile, punând în evidență aspectele ființei care necesită vindecare în prezent.

Camera de Sandplay este un spațiu liber și protector pentru cei implicați în proces. Datorită faptului că Terapia prin Jocul cu Nisip acționează la nivel simbolic, clienții (copii, adolescenți și adulți) pot accesa în mod delicat materialul inconștient, iar imaginea din lădița cu nisip redă „radiografia” psihicului, aducând la suprafață resursele existente la momentul actual și conflictele cu care se confruntă clientul.

Terapeutul observă dintr-o poziție neutră, silențioasă, non-critică și non-interpretativă, însoțind cu empatie și conținere procesul de restructurare al clientului.

Terapia prin jocul cu nisip este o metodă terapeutică care are la bază terapia analitică a lui Carl Gustav Jung.

Avantajele Terapiei prin Jocul cu Nisip:

  • dă expresie conținuturilor emoționale care nu pot fi percepute sau verbalizate;
  • are o calitate unică kinestezică;facilitează starea potrivită pentru emergența metaforelor terapeutice;
  • este eficient în depășirea rezistențelor pacientului;
  • facilitează un mediu de comunicare necesar și efectiv pentru clienții cu abilități de comunicare insuficiente sau blocate;
  • permite renunțarea la verbalizare ca defensă;permite accesarea profundă și rapidă a conținuturilor intrapsihice.

Sandplay Therapy pentru copii le permite acestora să-și lucreze într-o manieră profundă temerile, anxietățile și traumele din trecut; iar vindecarea are loc în mod spontan și eliberează copilul de emoțiile intense ce interferează cu viața lui cotidiană.

Sandplay Therapy pentru adulți oferă o manieră delicată de a lucra cu situații limită de viață, aducându-le în prim-plan subiecte ce sunt greu de gestionat. Adulții dobândesc pe parcursul procesului Sandplay instrumentele necesare pentru a lucra în profunzime ariile rezistente la schimbare.

[/dt_sc_one_half]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + 13 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.