Când apelezi la specialist – între prevenție și intervenție de criză?

Prin gama de provocări pe care le abordez în cabinetul meu, pe cât de virtual (lucrez aproape 100% din 2018), pe atât de autentic, oamenii care ajung la mine se află în majoritatea cazurilor, în situații de criză. Cumva, nu doar pregătirea mea, formarea și preferința subiectelor pe care le tratez în cabinetul individual, ci și personalitatea mea, mă ajută și chiar mă recomandă să fiu alături de oamenii care se află în situații-limită, de criză.

Lucrez cu oamenii din 2008, atunci când am început studiile în psihologie și mi-am dorit să susțin oamenii să facă schimbarea dorită sau necesară, iar pentru că formarea nu îmi permitea (eram studentă), am început să dobândesc abilități pentru a-i susține pe oameni, mai întâi prin trainingul în NLP Practitioner & Master (programarea neurolingvistică), apoi Coaching, în paralel cu formarea mea în calitate de psiholog. Au fost zeci de ore de voluntariat, din dorința de a fi corectă față de mine și față de oameni – eu primeam ceva neprețuit – timpul lor și oportunitatea de a dobândi experiență; iar eu le ofeream de asemenea timpul și cunoștințele mele. Dacă ai fost vreodată în cabinetul meu fizic, pe care l-am avut timp de 9 ani la centrul asteri, din București, știi că nu am avut vreo diplomă expusă, însă pentru că știu că mintea reacționează la cifre (motiv pentru care ne plac rezultatele cercetărilor), poate e important să știi că la baza formării noastre ca specialist am acumulat 15.000 de ore (formări, workshopuri, dezvoltare personală). Am ales să fac asta pentru a mă asigura că abilitățile mele și dezvoltarea mea, atât ca om, cât și ca specialist în domeniul sănătății umane, mă pot ajuta să te susțin în cele mai provocatoare situații din viața ta.

Cine mă cunoaște ca om și ca specialist știe că în practica mea profesională sunt cel mai aproape acolo unde există chiar și granița dintre viață și moarte (am lucrat și cu pacienți care sufereau de cancer și se aflau în fază terminală, însoțindu-i până la finalul vieții), iar în ceea ce privește anxietatea, trauma și gândurile suicidare, pot spune că e bucata mea de expertiză, susținută de specializarea mea (master, formare, cursuri extra) și de interesul meu în psihologie.

Cel puțin la mine, oamenii apelează în situații de criză, poate și pentru că sunt recomandată astfel de oamenii care au lucrat cu mine și am cumva această imagine de specialist care se dedică intrevențiilor de criză. De foarte puține ori, oameni au venit pentru prevenție sau dezvoltare personală, așa că am scris acest articol pentru a te ajuta să înțelegi când e nevoie NEAPĂRAT să apelezi la ajutor specializat și când nu e nevoie neapărat, însă e BENEFIC.

Așadar, dacă te afli într-una dintre situațiile de mai jos sau te confrunți cu una sau mai multe probleme de mai jos, înseamnă că te afli într-o situație de criză sau în care AI NEVOIE NEAPĂRAT de intervenție și asistare psihologică:

  1. Atacuri de panică sau anxietate intensă: Dacă experimentezi atacuri de panică frecvente, anxietate intensă sau stres sever care îți afectează funcționarea și calitatea vieții.
  2. Gânduri sau ideație suicidară: Dacă ai gânduri de a te răni sau a te sinucide, acesta este un semn de criză și necesită intervenție imediată. Poți apela la linia telefonică de prevenire a sinuciderii sau să cauți asistență medicală de urgență.
  3. Stres intens și incapacitatea de a face față: Dacă te confrunți cu evenimente majore de viață sau schimbări care generează stres semnificativ și nu poți face față situației prin care treci.
  4. Flashback-uri sau coșmaruri recurente: Dacă experimentezi flashback-uri sau coșmaruri legate de traume din trecut sau situații stresante.
  5. Depresie majoră: Dacă te simți constant trist, fără speranță, lipsit de interes pentru activități care te bucurau în trecut și ai dificultăți în a funcționa zilnic.
  6. Tulburări de somn: Dacă ai insomnie cronică, somn excesiv sau alte probleme semnificative legate de somn care îți afectează sănătatea și funcționarea zilnică.
  7. Gânduri iraționale sau obsesii: Dacă ai gânduri sau obsesii care te îngrijorează în mod constant și te împiedică să trăiești o viață sănătoasă și echilibrată.
  8. Schimbări bruște și extreme de dispoziție: Dacă experimentezi schimbări bruște și intense ale dispoziției, cum ar fi episoade de furie sau manie.
  9. Isolare socială sau singurătate cronică: Dacă te simți izolat sau singur și ai dificultăți în a menține relații sociale sau de suport.
  10. Tulburări de alimentație: Dacă ai probleme legate de alimentație, cum ar fi anorexia, bulimia sau mâncatul compulsiv.
  11. Abuz de substanțe: Dacă ai dificultăți în a controla consumul de alcool, droguri sau alte substanțe și acest lucru îți afectează sănătatea și viața.

!!! Important de știut, unele dintre puținele provocări sau tulburări cu care NU lucrez direct sunt (1) abuzul de substanțe și (2) tulburări de alimentație. Așadar, dacă te confrunți cu acestea, te invit să îi contactezi direct pe colegii mei care te pot susține în acest demers: Cristina Chicoș (tulburări de alimentație) telefon 0753411642, email cristina@mind4meanings.com și poți citi mai multe despre expertiza Cristinei chiar pe site-ul ei: click aici.

Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome de mai sus sau te simți în pericol pentru tine însuți sau pentru alții, este esențial să cauți imediat ajutor de la un psiholog sau un alt profesionist specializat în sănătatea mintală. Suportul specializat în aceste situații va face o diferență semnificativă în abordarea și depășirea situației de criză.

Însă, dacă te afli în una dintre situațiile de mai jos, NU AI NEVOIE NEAPĂRAT de ajutor specialziat, însă ai putea beneficia semnificativ datorită procesului terapeutic:

  1. Dorința de a-ți îmbunătăți calitatea vieții: Dacă vrei să te simți mai fericit, mai echilibrat sau mai încrezător în viața ta și să lucrezi la îmbunătățirea stimei de sine.
  2. Dificultăți în gestionarea stresului: Dacă ai dificultăți în a face față stresului cotidian (stres acut, nu cronic – la cel cronic ai nevoie de intervenție imediată) și vrei să înveți tehnici și strategii pentru a-ți gestiona mai eficient reacțiile la stres (managementul stresului și al furiei)
  3. Dorința de a dezvolta abilități de comunicare: Dacă vrei să îți îmbunătățești relațiile interpersonale, să înveți să comunici mai eficient sau să gestionezi conflictele în mod sănătos.
  4. Explorarea și dezvoltarea personală: Dacă ai dorința de a te cunoaște mai bine, de a-ți explora valorile, credințele și obiectivele personale și de a-ți atinge potențialul.
  5. Îmbunătățirea sănătății mintale: Dacă vrei să previi potențialele probleme de sănătate mintală sau să lucrezi la menținerea unui echilibru mintal.
  6. Gestionarea tranzițiilor: Dacă te confrunți cu tranziții importante, cum ar fi o schimbare de carieră, o mutare sau o pierdere importantă și ai nevoie de sprijin pentru a face față acestor schimbări.
  7. Dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor: Dacă ai dificultăți în a lua decizii importante și vrei să înveți cum să iei decizii mai bune și mai informate ori deliberate.
  8. Dorința de a explora aspecte personale: Dacă ai întrebări sau aspecte personale sau emoționale pe care vrei să le explorezi și să le înțelegi mai bine.
  9. Creșterea rezilienței: Dacă vrei să dezvolți reziliența și capacitatea de a face față provocărilor vieții cu mai multă încredere și adaptabilitate.
  10. Motivație pentru dezvoltare personală: Dacă ai o motivație internă puternică de a deveni o versiune mai bună a ta și de a-ți atinge obiectivele personale.

Este important să înțelegi că psihoterapia sau consilierea pot fi utile și benefice în mai multe contexte, nu doar în situații de criză. Îngrijirea preventivă și dezvoltarea personală pot contribui la îmbunătățirea calității vieții și la dezvoltarea unor abilități importante pentru a face față mai eficient vieții de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.