SOS? Prevenție!

Prevenție vs. intervenție

Costă mai puțini bani, dar mai mult timp. Se face doar pe cont propriu. La intervenție deja ai nevoie de ajutor specializat: fie că e medic, psiholog. Dar e mai comod – rezolvi totul deodată (în cel mai fericit caz) și nu faci doar tu. Ideea că mai este cineva alături, deși tu știai foarte bine ce aveai de făcut pentru a nu ajunge în acest punct, este mult mai reconfortant să ai un sprijin. Deși cumva, mereu îl ai – tu.

Prevenția înseamnă să ai timp pentru tine, puțin în fiecare zi, decât mai mult deodată. Și dureros. Sau costisitor.

Cum ar fi dacă …

Imaginează-ți că în casa ta aduni și aduni, timp de 5 ani. Și nu arunci nimic. Poate doar faci curățenie, din când în când. Și poate le mai muți de colo colo. Și ai 60 mp, suficienți de altfel, dacă îi gestionezi cum trebuie. Dar dacă tot aduni, încarci camera și apoi întreaga casă. Și încerci să le îndeși cât mai bine, să le organizezi. Însă, oricât de bine te-ai strădui să o faci, la un moment dat te vor sufoca. Singura condiție este să începi să le scoți. Să le triezi.

Fie că este vorba de o tristețe de mult timp, de un tartru care-ți afectează dinții, de lipsa sportului sau o alimentație haotică, totul poate fi prevenit, puțin câte puțin, dar în fiecare zi. Căci un butoi de 100 l nu-l poți vărsa pe tot, într-o găleată de 2 l. Cel puțin, nu deodată.

Orice ar fi, nici într-o casă și nici într-un trup ori suflet, nu încap la nesfârșit lucruri, oameni, gânduri, emoții… Iar desaga, e potrivită în funcție de volum, greutate, forță și …voință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.