Explorarea corpului: curiozitate…

…și vinovăție plăcere.

Deși nu obișnui să privim copiii ca fiind ființe care manifestă sexualitate, dezvoltarea sexualității reprezintă o etapă la fel de obișnuită ca cea a învățării limbajului sau a jocului.

Băieții își descoperă penisul accidental, în jurul vârstei de 6-7 luni și devin curioși, la fel cum sunt și cu celelalte părți ale corpului – urechile, degetele de la mâini și picioare. Pe când fetele, își descoperă organele genitale pe la 10-11 luni.

Acest obicei își poate avea rădăcinile în plăcere, însă poate lua amploare în situații de plictiseală, oboseală sau stres.

Majoritatea copiilor se joacă cu organele genitale – între 2 și 6 ani.

De ce sunt deranjați părinții? Pentru că este privită prin ochii lor, cu semnificațiile de rigoare atribuite actului în sine. Dar cum privește copilul această acțiune? În acele momente are loc descoperirea păriților corpului și a plăcerii rezultate din atingerea lor. Atât, nimic mai mult.

Pentru copil, să-și atingă acele părți tabu (de fapt, este corpul său, nimic tabu) înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât plăcere. Nu este nimic greșit sau murdar.

  1. Masturbarea este normală – dorința de a-și folosi părțile corpului pentru a obține plăcere reprezintă o etapă normală a dezvoltării sexualității.
  2. Masturbarea poate fi anormală – când activitatea devine intensă și frecventă,  apoi afectează funcționalitatea copilului, iar când această modalitate devine singura posibilă pentru a-și oferi plăcere atunci pot fi ridicate semne de întrebare.
  3. Stima de sine și masturbarea – copii care se simt bine cu ei înșiși în diferite contexte (școală, priteni, acasă, activități) sunt mai puțin înclinați să se retragă în autostimulare.

Ce ar putea face părinții? Discuție (însă nu confruntare) despre act în sine, dar mai degrabă focus pe nevoile copilului și înțelegerea cauzei (ce nevoie se ascunde de fapt în spatele comportamentului), mai degrabă decât pe locul în care erau mâinile. Copiii plictisiți își întorc atenția către corpul lor pentru stimulare – este necesar ca mintea și corpul celui mic să aibă activitate.

Unii copii folosesc masturbarea ca metodă de eliberare a tensiunii, moment în care este potrivit să i se ofere alternative pentru a-și stăpâni anxietatea – ce resurse valoroase poate folosi, părintele poate începe de la a-i distrage atenția prin activități simpli și poate deveni cât mai creativ posibil

Anxietatea, frica, gelozia și alte emoții primare pot declanșa nevoia de autostimulare, fără a fi capabil să identifice încă de la început triggerul sau factorul stresor.

Este important de reținut că cei mici nu asociază această activitate cu sexualitatea sau relațiile adulte, ci mai degrabă cu o simplă formă de self-comfort.

Desigur, există situații în care această activitate poate deveni îngrijorătoare pentru părinte:

*devine compulsivă și interferează cu alte activită’ți normale ale copilului și acesta nu poate fi distras cu ușurință de la masturbare

*dacă cel mic se stimulează cu un alt copil

*activitatea devine intruzivă sau dureroasă

Copilul nu are înțelegerea implicațiilor sociale a masturbării în public, deoarece nu face asocierea cu comportamentul intim al adulților. Pentru ei poate să fie la fel cu momentele în care se joacă cu urechile, își bagă părul în gură sau degetele în nas (un alt comportament respins din punct de vedere social). Este necesar să nu acordați importanță acestui comportament, deoarece copiilor le place atenția, indiferent că este negativă sau pozitivă, iar insistențele părinților asupra unui anumit aspect s-ar putea să sfârșească prin a le întări comportamentul și de a le mări dorința de a obține și mai mult.

Pedeapsa în astfel de situații s-ar putea să aibă un impact important asupra stimei de sine sau confortului din viața sexuală adultă.

În concluzie, copiii pot învăța că este normal să-și exploreze corpul și să vadă cum funcționează, iar secretul abordării acestui subiect stă în atitudinea părinților și a perspectivei lor dobândite, la rândul lor, asupra masturbării.

Video aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.