Drum cu sens dublu, prioritate: aspect fizic.

(Înainte) Tăiați-mi, vă rog, puțin din șolduri, scoațeti-mi 2-3 coaste și ajustați-mi puțin nasul. Poate chiar să-mi corectați și conturul feței. Cred că vreau și sânii mai mari. Ce ziceți? Da, da. Sunt sigura. Sunt convinsă că o să arăt atât de bine, încât o să fiu fericită.

(După) Domnule doctor, mă uit în oglindă și nu mă mai recunosc. Cine sunt? Cei din jur mă admiră, uneori pe bună dreptate, alteori superficial, ascunși în spatele temerii de a nu îmi răni eforturile pe care le-am investit în corpul meu. Înainte nu îmi plăcea de mine foarte mult (sincer, mai deloc), dar mă simțeam mai confortabil în pielea mea decât acum… Credeam că totul va fi perfect dupa ce voi “repara” ceea ce credeam eu ca nu este in regula cu fizicul meu… Ce să fac? Când rămân singură sunt foarte tristă și simt un gol în mine.

Și de aici începe cercul vicios.

Avem una „bucată” pacient, una „bucată” doctor și cine lipsește din ecuație? Oh,da!  Una „bucată” psiholog (deloc cantitate neglijabilă) – la faza “înainte de-nainte”.

De ce psiholog? Pentru că dorința de a ne ciopli corpul, poate ascunde o stimă de sine scăzută, o imagine de sine șubredă sau pur și simplu, imaginea falsă promovată de media, despre cum ar trebui să arate femeia (obiectualizarea femeii). Conflict: cum mă simt și cum mă așteptam să mă simt. Acum sunt mult mai frumoasă fizic, dar mă simt mult mai rău.

Concluzia? Dacă nu te simți bine cu tine în interior, amintește-ți că schimbarea pe care o vei face va fi doar în exterior, așadar, cosmetizările interioare se fac doar cu un specialist al carui bisturiu este cuvântul și tăcerea deopotrivă. Da, îi poți spune psihoterapeut.

Pentru cele care n-au făcut încă pasul de a cosmetiza puțin trupul, se pot gândi de 2 ori înainte și pot consulta un specialist pentru a înțelege mai bine nevoia din spatele acestei transformări. Da, chiar așa. Doar să îți pui întrebarea: ce vreau să schimb, de fapt, la mine? Ce nu îmi place? Cu ce parte a corpului meu aș vrea să mă împrietenesc? De acord, există anumite operații care sunt necesare (reconstrucție mamară, de exemplu). Și alte mofturi pot fi realizate, dar cu o singură condiție: după operație să fie mulțumite de rezultat este ca înainte de operație să fie bine cu ele însăși.

Iar pentru cele care au făcut deja vreo intervenție, există aceeași soluție. Dar acolo vor intra într-un proces pentru a se împrieteni, apoi a se obișnui cu noua persoană din punct de vedere fizic. De asemenea, vor dobândi anumite instrumente pentru a se simți bine în pielea lor atunci când se reflecta în oglinda minții și nu într-un obiect lucios a cărui funcție este doar sa ne redea imaginea fizică și nimic mai mult.

O altă provocare: focusarea strict pe aspectul fizic are un impact important asupra stării mentale. Așadar, tu cum echilibrezi balanța aspect fizic vs. personalitate? (cu toții am văzut femei foarte frumoase care au multe complexe, sunt neîncrezătoare, dar și femei care nu se „încadrează” în standardele frumuseții care sunt sigure pe sine și sunt o prezență extraordinar de plăcută).

Barbie: un simbol al femeii sexy, înrădăcinat inconștient, încă din copilărie? Un studiu realizat ținând cont de proporțiile papușii: cum ar arata Barbie daca ar fi reală? Barbie ar merge in 4 labe (este foarte înaltă, are glezne prea subțiri, tălpile picioarelor sunt făcute doar pentru încălțăminte cu toc), capul i-ar sta pe spate pentru că gâtul firav n-ar putea susține podoaba capilară „putred” de bogată, bustul ar fi mult mai mare decât talia.

Iat-o pe faimoasa Barbie în mărime naturală:

Barbie

Vă invit la un mic research pe youtube, pentru reîncadrarea „frumuseții”: Lizzie Velasquez,  Nick Vujicic.

Dacă ești interesat/ă de subiect poți citi mai multe și aici: http://www.in-mind.org/article/look-in-my-eyes-i-said-in-my-eyes-antecedents-and-consequences-of-self-objectification, http://www.huffingtonpost.com/2012/08/06/barbie-real-woman-proportions-mildly-terrifying_n_1749204.html?1344292611, http://www.huffingtonpost.com/galia-slayen/the-scary-reality-of-a-re_b_845239.html

Despre frumusețe interioară vs. exterioară și manipularea percepției:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZPCkfARH2eE&w=560&h=315]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=wA331SpzYy4&w=560&h=315]

 ***în prima fotografie: modelul Katie Halchishick, co-fondator al Healthy Is The New Skinny, o asociație dedicată revoluționării modului în care gândim, vorbim, trăim și ne iubim corpul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.